Doelgroepen

Vanuit ervaring bij zowel kinderen-en jongerenteams alsook een (jong)volwassenteam in de geestelijke gezondheidszorg kies ik er bewust voor om te kiezen voor de drie onderstaande doelgroepen. In de toekomst wens ik dit aanbod nog uit te breiden naar volwassenen toe.

Kinderen vanaf 6 jaar

Gezinnen kunnen bij mij terecht met kinderen vanaf de kalenderleeftijd van 6 jaar met (vermoeden tot) gemiddelde cognitieve vaardigheden. Bij kinderen kies ik ervoor om via een systemische invalshoek ouders sterk te betrekken in het traject. Soms kan de keuze gemaakt worden om zelf enkel met de ouder aan de slag te gaan. Ik kies er bewust voor dat bij kinderen de beide ouders zowel op de hoogte als akkoord zijn met een traject.

Jongeren

Een traject met jongeren kan verschillende vormen aannemen, al streef ik er ook hier naar om ouders op een bepaalde manier ook een plaats te geven in het traject. Hoe we dit vormgeven bekijk ik samen met de jongere. Het kan zijn dat enkel de jongere op gesprek komt, al zal ook dit worden afgetoetst met de verwachtingen die er zijn van een traject. Het beroepsgeheim zal hier een belangrijke plaats innemen om tot een veilige werkrelatie te komen.

Jongvolwassenen tot 25 jaar

Jongeren of jongvolwassenen in de transitieleeftijd krijgen nog maar recent een volwaardige plek binnen de hulpverlening.  Ik combineer in deze doelgroep mijn ervaring bij zowel jongeren als volwassenen om tegemoet te komen aan hun specifieke levensfase en uitdagingen. Met een leeftijd boven de 18 jaar beslis je zelf hoe je jouw traject zal vormgeven en wie je hier wenst in te betrekken. We bekijken de mogelijkheden in een eerste gesprek.

Veelgestelde vragen

Wat als mijn kind geen hulpvraag heeft?

Een hulpvraag hebben is nu éénmaal niet zo makkelijk als we denken. Soms starten we met een bereidheid tot gesprek en gaan we zo samen op zoek naar een hulpvraag.

Is er ook geen bereidheid tot gesprek, dan kan ik alsnog eventueel jou als ouder ondersteunen.

Wat als het niet klikt?

Het is natuurlijk niet fijn om op te merken dat nadat je de stap hebt gezet tot hulpverlening je geen 'klik' voelt met een hulpverlener.

Dit kan verschillende oorzaken hebben. De manier van werken, de eigenheid van de hulpverlener of dat de verwachtingen van beiden niet helemaal overeenstemmen.

Het is echter een kans voor beiden om hieruit te leren. Bij voorkeur bekijken we dit samen om hierin een weg te zoeken of sluiten we op een goede manier af in een afscheidsmoment.

Hoe lang duurt een begeleiding?

In een psychodiagnostisch onderzoek ligt het aantal sessies vast. We bespreken dit samen in het intakegesprek afhankelijk van de vraag.

 

In een psychosociale begeleiding of psycho-educatief traject hangt de duur af van de problemen of moeilijkheden en wat jouw vraag hieromtrent is.

Sommige jongeren hebben eerst wat tijd nodig om tot een vertrouwensrelatie te komen en ieders tempo tot spreken of om nieuwe vaardigheden aan te leren is verschillend. Vaak hangt de duur van een traject ook af van hoe vaak je op gesprek komt.

Neem de eerste stap!

Sommige vragen verdienen de nodige tijd en ruimte. Waar ik mijn best doe om jouw vragen via mail te beantwoorden, is het soms meer aangewezen om elkaar te ontmoeten in een gesprek.