"Diagnostiek is zoals therapie, een kans"

Psychodiagnostiek
Aan de hand van een handelingsgericht psychodiagnostisch onderzoek brengen we het functioneren van uw zoon of dochter in kaart in relatie tot de bezorgdheden die er zijn. We gaan op zoek naar wat er voor zorgt dat een kind of jongere (uit een bepaald gezin en uit een bepaalde school) moeilijkheden ervaart bij de dagdagelijkse uitdagingen die op zijn of haar pad liggen. Samen met jullie en betekenisvolle anderen gaan we op zoek naar een antwoord en advies door meer inzicht te verwerven in de moeilijkheden maar ook in de sterktes van elk kind en zijn of haar gezin. Dit doen we in een afgebakend traject met een vooraf afgesproken aantal sessies
Hoe ziet een psychodiagnostisch traject eruit?
Net zoals bij een therapeut komen kinderen en jongeren vaak een uur tot anderhalf uur op gesprek. Naast gesprekssessies zal ook gebruik worden gemaakt van vragenlijsten en specifieke testopdrachten. Een vragenlijst of testopdracht kan zaken in kaart brengen zoals intelligentie, aandacht en concentratievaardigheden of specifieke gedrags-en emotionele moeilijkheden. Ook ouders worden vaak uitgenodigd tot een gesprek of worden gevraagd om vragenlijsten in te vullen. Net zoals de leerkracht, indien jullie als ouders hier mee akkoord gaan. Vaak zal er ook een samenwerking worden opgezet met een kinder-en jeugdpsychiater of neuroloog.

Nadat alle informatie uit het onderzoek is verwerkt maken we een integratief beeld op. Dit is als het ware een samenvatting van alle testresultaten die ons inzicht brengt in (het ontstaan) van de huidige zorgen. Op basis van deze omschrijving gaan we samen op zoek naar adviezen om eventueel de nodige ondersteuning en hulpverlening te installeren. We maken hierin een onderscheid tussen medische adviezen (waarbij we een arts of psychiater adviseren ter mogelijk diagnosestelling), schoolse adviezen (om hulp op school te faciliteren) en eventuele begeleidingsadviezen om opvoedingsondersteuning of therapeutische hulp in te schakelen. Als ouder beslis je zelf waar jij of je kind het meeste baat bij hebben. Dit doen we samen in het feedbackgesprek ter afronding van het diagnostisch traject waar je ook een schriftelijk verslag mee krijgt van alle testresultaten.

Psychosociale begeleiding
Een psychosociale begeleiding is een verzamelnaam voor gespreksessies met als doel om stil te staan bij het psychisch welbevinden of thema's die hieraan gerelateerd zijn. Via de methodiek van het psychologisch counseling ga ik aan de slag met de vragen tot verandering van ouders of de jongere. Dit betreffende lichte tot matige bezorgdheden binnen een kader van kortdurende oplossingsgerichte interventies. Is er meer nodig dan gaan we hierover in gesprek en bekijken we samen de opties tot een meer intensief therapeutisch traject bij externe hulpverleners of instanties. Het is belangrijk dat wat ik kan bieden aansluit bij jouw verwachtingen.
Hoe kan een psychosociaal traject eruit zien?
De ene jongere zal dit traject vormgeven aan de hand van wekelijkse sessies omtrent specifieke doelstellingen terwijl de ander dit traject zal invullen als een moment tot zelfzorg om de zoveel weken. Je kiest dus zelf hoe je een traject wil vormgeven, al bekijken we samen of je keuze aansluit bij de verwachtingen die je hebt.
Soms bestaat een dergelijk traject in het nemen van tijd en ruimte om net uit te zoeken wat er aan de hand is. Zo kunnen we samen komen tot een hulpvraag om te bekijken wat een jongere of het gezin anders wil. Mogelijks kan een begeleiding dan ook de opstap zijn naar een gespecialiseerde therapeutische begeleiding .
Het kan ook zijn dat jijzelf of je kind op een wachtlijst staat en dat je op zoek bent naar hulpverlening om deze wachttijd te helpen overbruggen. Een begrijpelijke vraag die echter met de nodige zorg en aandacht moet worden bekeken. Bij dergelijke vragen neem je best eerst contact op en bekijken we samen wat de mogelijkheden zijn.
Bij crisisvragen neem je best contact op met het crisismeldpunt of RADARcrisis:

Psycho-educatie
Wanneer we spreken over psycho-educatie gaat het vaak over een afgebakend traject van enkele (groep)sessies. In een psycho-educatief traject schenken we aandacht aan het belang van begrijpelijke en correcte informatie omtrent thema’s die relevant zijn voor jou. In een tweede stap kan de nadruk ook gelegd worden op het aanleren van enkele nieuwe vaardigheden binnen een psychosociale begeleiding.
Psycho-educatie is belangrijk voor het kind of de jongere maar ook voor gezinsleden of andere betrokkenen, met als doel om inzicht, betekenis en acceptatie te brengen in bepaalde klachten en de gevolgen hiervan.
Hoe gaat het in zijn werk?
Binnen een psycho-educatief traject staan drie vragen centraal:
- Wat is er aan de hand?
- Waarom zijn bepaalde klachten aanwezig en hoe kwamen ze tot stand?
- Wat kan ik of mijn gezin nu doen?
Na een diagnostisch traject adviseren wij zo goed als altijd psycho-educatie. Dit zowel preventief, curatief of i.k.v. terugvalpreventie.
Mogelijke thema's:
- Kenmerken van AD(H)D
- Kenmerken van ASS
- Kenmerken van hoogbegaafdheid
- Angst-en depressiegerelateerde klachten
- OCD, TICS
- Zelfverwondend gedrag

Advies en oriëntatie
Het hulpverlenerslandschap is een niet evident gegeven voor wie hier niet mee vertrouwd is. De zoektocht naar de juiste hulp kan frustrerend en tijdrovend zijn. Ook hier kan ik de tijd nemen om je in de juiste richting te oriënteren. Zonder wachttijd proberen we op korte termijn elkaar te ontmoeten in een gesprek.
"Na het diagnostisch onderzoek bevestigde de neuroloog de diagnose van ADHD maar pas via psycho-educatie werd duidelijk hoe dit het functioneren van mijn kind belemmerde"
"Gesprekken hielpen mij om duidelijkheid te scheppen in waar mijn klachten vandaan kwamen "
"Mijn kind had het idee gekregen dat zij dom was maar het onderzoek bewees het tegendeel"
Neem de eerste stap!
Sommige vragen verdienen de nodige tijd en ruimte. Waar ik mijn best doe om jouw vragen via mail te beantwoorden, is het soms meer aangewezen om elkaar te ontmoeten in een gesprek.